Hoe een bullet journal maken (3): tracking en brain dump

Een van de meest nuttige toepassingen van een bujo, vind ik de tracking functie die je helpt om wat je wil doen,  op te volgen of de voortgang ervan te monitoren. Ik illustreer dit met een paar voorbeelden.

de spaartracker

Stel: je hebt een verzameling van vakantiebestemmingen aangelegd in je bullet journal. Dan is het zaak natuurlijk om wat te sparen zodat je ook effectief dat ticket naar Melbourne of Bilbao kan boeken volgend jaar. Om je spaarinspanningen te monitoren, kan je een tracker in je bujo otracking - savingpnemen. Dat kan er dan zo bijvoorbeeld uitzien. (Overigens, een extra tip die niets met bujo te maken heeft: als je graag reist, open dan een reis-rekening. Ik heb er een met een permanente opdracht ernaar toe. Zo spaar je zonder al te veel moeite toch wel wat centen bijeen. )

 

 

de gewoontetracker

Oké, terug naar onze bujo. Ik heb eens ergens gelezen dat het ongeveer 30 dagen duurt vooraleer je je een nieuwe gewoonte echt eigen maakt. (Dat heeft ermee te maken dat er nieuwe baantjes in het brein moeten gesleten worden of zoiets en dat heeft blijkbaar wat tijd nodig.) Een tracker maken is een manier om die dingen waar je werk van wil maken, op te volgen. Ik maakte een tracker van een goeie voornemens: elke dag minstens een half uur bewegen en een half uurtje DIY’en. En elke maandag en donderdag een blogbericht publiceren. De tracker duwt mijn neus op de feiten telkens wanneer dat niet lukt. En het motiveert me om op het einde van de dag, zelfs al ben ik moe, toch nog wat tijd te steken in wat ik belangrijk vind.

de moodtracker

Hiermee volg je zo’n beetje op hoe de wind staat in je leven. Was het een fijne dag of een zware of een trieste of eentje die stijf stond van de stress? Ik heb er zelf nog geen maar ik maak er deze week nog werk van.

tracking- mood

de gewichttracker

Ik ging begin dit jaar stevig op de rempedaal staan voor wat mijn gewicht betreft, omwille van gezondheidsredenen. Vandaag precies 8 kg lichter dan op 1 januari (tada!) weet ik dat ik dit van zeer nabij moet opvolgen want die verloren kilo’s zitten gewoon achter een kast te wachten om weer in mijn kleren te springen.

de braindump

Ik schreef in het eerste stukje over bujo’en al dat een dit ook een soort van dagboek. Braindumpen is gewoonweg bovenaan links op een wit blad beginnen schrijven over alles wat er in je hoofd spookt, associatief, zonder dat er een logische lijn in moet zitten.Het is een soort van schoonmaakoefening van je hoofd, zeg maar. Alles wat erdoor spookt, zet je in een half uurtje tijd maximum op papier. Voilà. Daar staat het nu. Dit moet je echt eens proberen. Ik schreef met ongelofelijke hanenpoten op de trein 5 blz vol. En ik voelde me nadien letterlijk en figuurlijk een pak lichter. Dit moet je echt ook eens proberen.

braindump
illustratie: scoop.it

 

 

 

 

 

 

2 reacties

Plaats een reactie