Hoe een bullet journal maken die je zomer kleurt? (1)

Mijn eerste dagen vakantie zijn nooit je dat. Elke zomer is het weer van dattum. Niet dat ik mijn werk niet kan lossen, nee, dat lukt me eigenlijk prima. Het gaat ‘m echt over die vakantie zelf. Ik loop er weken naar uit te kijken en dan is het zover en verander ik spoorslags in een kieken zonder kop. Ik schiet letterlijk alle kanten uit. Een beetje dit doen en een beetje dat doen en van alles wat en van niets genoeg en elke avond een onvoldaan gevoel want er is nog zoveel te doen en ik heb zoveel leuke plannen en er liggen zoveel leuke boeken op me te wachten en.. en.. en… Ken je dat gevoel?

Deze vakantie begon dus niet anders. Maar toen deed ik bullet journaling.  Hoe ik er op uitkwam, weet ik niet precies meer, via Pinterest waarschijnlijk of via Instagram, waar ik allerlei mensen volg die prachtige tekeningen maken in hun prachtige Moleskine boekjes (zet me voor zo’n Moleskine draaimolentje in een of andere winkel en ik plak eraan als een vlieg aan een mes vol confituur). En dus tussen die fantastisch geïllustreerde boekjes kwam ik geregeld bullet journaling (of bujo voor de vrienden) tegen. Ha! Ryder Caroll is er de uitvinder van en hier legt hij in een rotvaartje uit wat zo’n bullet journal precies is. Laten we zeggen dat het een soort smoothie is van een planner, een to-do-list en een dagboek.

Toen wist ik het. Dit is wat ik precies wat ik nodig heb om rust in mijn hoofd te krijgen: een overzichtje van mijn zomerplannen, met alvast 2 vakantieweekjes weg-weg erin, een overzicht van alles wat ik wil en moet doen en een plek om dat allemaal bij te houden in één fijn schriftje. Yes!

IMG_1701
Dit schriftje vond ik bij Tiger voor 3 euro.

Over bullet journaling, hoe het werk, waar beginnen, hoe je je journal vorm geeft, vind je op vele plekken een massa info. Ik verzamelde hier al heel wat interessants bij elkaar. Hier alvast 6 tips:

 1. Wat heb je nodig om te beginnen? Minstens een uurtje tijd voor jezelf, een pc bij de hand zodat je online een en ander kan opzoeken, een zwart stiftje en wat gekleurde pennetjes, een lat en een schriftje, liefst niet te klein en makkelijk plooibaar.
 2. Een afgelijnde periode zoals de zomermaanden maken je bujo overzichtelijk, hanteerbaar. Je hoeft je hoofd niet al te breken over je bucket list of zo (of alles wat je nog wil doen vooraleer de pijp aan Maarten te geven). Dit is een zomerexperiment, eventueel voor verderzetting vatbaar. Dat zien we dan wel weer.
 3. Het allereerste wat je doet, is alle pagina’s in je schriftje te nummeren.
 4. En de eerste pagina’s hou je vrij want hier komt je index, het overzicht van je bujo.
 5. Ergens vooraan teken je een overzichtskalender, zodat je een zicht hebt op je vakantie- en je werkdagen in juli en augustus. Hoeveel vrije tijd heb je?
 6. Verreweg het leukste: wat wil je deze zomer heel graag doen? Wat moet je zeker gedaan hebben om op 1 september terug te kijken op een geslaagde vakantie? Dat kan van alles zijn: een tento bezoeken, gaan picknicken, eindelijk eens het MAS bezoeken, 10 boeken lezen, 3 keer mosselen gaan eten (ter info: ze zijn heerlijk dit jaar), etc. En ook: welke klussen liggen op je te wachten? Veel stof om over na te denken…
IMG_1702.JPG
Mijn eerste pagina. Uitvliegen  staat hoog aan mijn agenda. 

Alright, je bent nu gelanceerd. Vreugdedansje! Je bujo wordt nu vast en zeker je beste vriend, want je houdt er een overzicht in van je to-do’s (daarover later meer), je houdt erin bij hoe goed het lukt om gewicht te verliezen of dagelijks te gaan joggen (dat heet tracking, daarover later meer) en je houdt er verzamelingen of collections  in bij (ook daarover later meer).

Waarom ben ik hier zo enthousiast over?

 • Het is een prima manier om dat gevoel van ik-wil-zoveel-dus-ik-weet-niet-waar-te-beginnen om te zetten in een heel tastbaar iets, waarin je al die dingen kan borgen.
 • Zo’n bujo helpt echt om voor de leuke dingen ook tijd te maken. Je houdt er je tijdsbesteding in bij.
 • Ik hoop dat het tegen het einde van de zomer ook een mooie herinnering is.
 • Het is geweldig leuk om dit naar je eigen hand te zetten, letterlijk. Een fantastisch excuus om wat te tekenen en te doodlen en er iets moois van te maken.
 • Je kan het ook samen met je kinderen doen, op voorwaarde dat ze minstens goed kunnen schrijven. Ook zij hebben ongetwijfeld veel  plannen en verwachtingen van die mooie zomer?

IMG_1694

Ook zin gekregen om hieraan te beginnen? Ik ben zo benieuwd!

 

Advertenties

23 comments

   • Ik ben vooral bang dat ik er geen tijd voor zal hebben… Ik ben zelfstandige, en werk dus lange dagen. Maar da’s een typisch excuus zeker, haha? Volgende week heb ik een weekje verlof ingepland, dus misschien moet ik er maar gewoon invliegen en zien of ik het ergens in gepast krijg 🙂

    Like

   • Ik snap het wel, het vraagt wel effe tijd, vooral om te starten. Maar eens die kaap gerond, heb je er vooral veel praktisch nut en plezier van, vind ik nu zelf. Ik ben er verslingerd, dat is duidelijk 🙂

    Like

 1. oh ja, ik ken dit… al een paar keer blijven bij plakken en doe ik het, doe ik het niet… ik keek altijd richting werk… maar inderdaad ook je vakantie kan je wat overzichtelijker maken, een super idee, ik zoek hier zo meteen een leeg schriftje….

  Like

 2. En jij doet dat (jij maakt zo’n bujo-plan) in ‘minstens een uurtje tijd voor jezelf’, Eva? Klinkt wel heel aanlokkelijk.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s