Het bilan van 2018

Ons plan ging de mist in. We hadden afgesproken om op Oudjaar het oude jaar te evalueren en een nieuw plan te maken voor Het Nieuwe. Lekker gezellig op de bank, met een grote fles bubbels en een klein hapje erbij, met z’n tweeën eindelijk eens het huis voor ons alleen #newlyweds.

Hoe ging het echt? Wel, niet bijster goed met één telg van de kroost en dat stak een stokje voor al onze plannen.  Het werd een avond vol therapeutische klap op dat kind, op onszelf (want drastisch omdenken vereist) en op de hond en de kat die de hele avond blaffend en hissend door het huis renden, zoekend naar een schuilplaats bij de start van Wereldoorlog III. Of nee, Nieuwjaar.

Dit weekend kwam het er dan eindelijk van. In mijn gloednieuwe bullet journal plakt eindelijk weer een nieuw jaarplan.

img_6104

De bouwstenen van dat plan komen uit dat van 2018 en mijn reflecties daarop.

 • Waar was ik dit jaar trots op? 

Dat ik dit jaar, voor de allereerste keer in mijn leven, meter mocht worden van een kleine meid. Drie dagen lang kreeg ik de glimlach niet van mijn lippen, toen die vraag kwam, echt waar. Ik heb getuigen.

Als kraamcadeau ging ik een midweekje helpen en koken bij de kersverse, ietwat overdonderde ouders, een prachtige herinnering.

 • Wat ga ik me de rest van mijn leven herinneren van 2018? 

*trommelgeroffel* Ik trouwde met de liefste vrouw ter wereld.

 • Op welk vlak boekte ik de meeste vooruitgang dit jaar? 

Ik engageerde me, veel meer dan in 2017 als vrijwilliger, vooral hier. Dat bleek vooral genieten: geïnteresseerde mensen enthousiast maken en houden over bullet journalen, heerlijk is dat. (Op 16 januari geef ik opnieuw een workshop bullet journalen @De Maekerij. Inschrijven kan hier.  Ben je al volop bezig? Dan is de Maekersavond jouw ding.)

 • Wat had ik willen veranderen aan 2018, als dat nog zou kunnen? 

De kijk van de notaris en de familierechter op de vereffening en verdeling van het gemeenschappelijke roerend en onroerend goed na mijn scheiding, intussen 8 jaar geleden, waardoor ik opnieuw stevig moet gaan lenen om ons huis te kunnen (over)kopen. Het feit dat ik alleen insta voor de opvoeding en opleiding van mijn kroost, 24/7, werd als irrelevant opzij gezet.

Dit was een harde noot om kraken. Het bericht kwam vlak voor we op huwelijksreis vertrokken. Bummer.

 • Mijn favoriete boeken van 2018
  • Ik las er heel wat fijne dit jaar, ook fictie, maar ik kies voor 3 non-fictieboeken. Die van Parkes is absoluut geen literair zwaargewicht, maar geweldig herkenbaar om lezen als je zelf een yarn stash hebt. Dit is een boek vol verhalen van mea stashnsen die iets hebben met garen of wol, er vol van zijn, er  altijd naartoe getrokken worden, er altijd teveel van kopen zonder concrete projecten op het oog, omdat die wol de veruitwendiging is van mogelijkheden en projecten waarmee ze hun passie beleven. Heerlijk herkenbaar.
  • Nog zo’n topper is deze. Hoe fantastisch is het om eindelijk beschreven te zien staan wat er zich in je hoofd afspeelt wanneer je iets maakt (in mijn geval: meestal met wol)? Gauntlett legt ook perfect de vinger op ‘maken’ als bindmiddel tussen mensen.
  • Op het allerlaatste randje van het jaar las ik ook deze nog, met de geweldige titel ‘Zoals verwacht loopt alles anders‘ van Berthold Günster, de grondlegger van het omdenken. Wat heeft die man een vlotte pen! Van problemen mogelijkheden maken, dat lijkt me een vaardigheid die zowat iedereen kan gebruiken.
  • Toch liever een fictie-tip? Lees dan deze. Een pareltje. pachinko

 

 • Wat was het liefste dat iemand voor me deed in 2018? 

Met stip krijgen de toegewijde zorgen van mijn Lief aan mijn verse, post-operatieve littekens waar ik minstens een maand zelf niet kon naar kijken zonder misselijk te worden, hier de medaille. Elke dag legde ze met de grootste liefde een  nieuw ontsmettend compresje op mijn wonden en mijn pijnlijke grimassen counterde ze opgewekt met een vers goed-nieuws bericht.  Dat het er echt wel al een stuk beter uitzag dan gisteren. 

 • Wat heb ik losgelaten in 2018? 

De G-cup.

 • Welke drie adjectieven beschrijven 2018 voor mij het best? 

Grensverleggend – liefdevol – kwetsbaar

 • Wat was mijn grootste ontdekking in 2018? 

Streepjes. Streepjes in truien, T-shirts en kleedjes. En ook in welke mate mijn vorige lijf mijn denken, voelen en leven bepaalde.

 • Op een schaal van 1-10, hoe was 2018 voor mij? 

Ergens tussen een 8 en een 9. 2018 was een heel bijzonder jaar met een emotioneel ingrijpende operatie, het meterschap verkennen en bovenal trouwen.

We organiseerden een originele feestje met een bijzondere ceremonie, niets conventioneels (want ons huwelijk is dat ook niet) en dat op de zonnigste en  warmste oktoberdag ooit. Daarover later meer :-).

 • Welk advies geef ik mezelf vanuit mijn ervaringen in 2018?

Soms moet je het advies van deze ouwe rocker volgen en gewoon springen.

 

Advertenties

6 comments

 1. Toffe post!

  Een fysieke verandering kan inderdaad je zelfbeeld veranderen, zo heb ik veel deugd van mijn “modern” kapsel ipv het sluike lange nietszeggende haar dat ik altijd heb gehad 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s