Soeperpower

Eigenlijk begon het bij Chris. Zij schreef dit blogje.

Ik las het en dacht impulsief: laten we meedoen! De ‘Soep op de Stoep’-actie van Welzijnszorg legt dit jaar de focus op het probleem van kinderarmoede en de gevolgen daarvan op de schoolloopbaan van kinderen. Eén op vijf loopt school in de buitenbaan. Kinderen uit gezinnen in armoede hebben meer kans op slechte schoolresultaten, op zittenblijven, op schoolmoeheid. Er zijn in ons land dagelijks kinderen die met een leeg brooddoosje naar school gaan. Van die gedachte alleen al krijg ik weke knieën.

***

Dus, hup hup, onze plannen geregistreerd op http://www.samentegenarmoede.be en een paar dagen lagen duwt een koerier me het promopakket met uitleg over aanpak, promo, folders, posters en een spaarpot in handen. Fiew. Ook in dat pakket zit een duwtje voor de organisator om voor sponsoring in natura te gaan aankloppen bij handelaars uit de buurt. Da’s even een drempeltje over, maar ik trek mijn stoute schoenen aan en leg Mevrouw van De Wikke mijn plannen uit en keer terug met een nauwelijks te torsen zak vol aardperen, pastinaken, rapen en penen. Yes!

We zoeken recepten bij elkaar, hangen de poster voor ons raam en op het pleintje, maken een Messengergroepje van Leuvenaars en bijna-Leuvenaars aan om promo te maken, stellen een ingrediëntenlijst op, doen boodschappen, verzamelen potten en pannen, denken na over de planning en organisatie.

En dan begint het. Ons netwerk reageert enthousiast. Bestellingen lopen binnen. De ene na de ander. Vele, vele liters. 24 uur voor de start van onze verkoop is er al meer dan 30 liter soep besteld, hebben heel wat mensen laten weten dat ze komen en wij hebben nog niet de eerste ui geschild. Ik sla op mijn eigen hoofd. Waarom ben ik hier toch aan begonnen?! Het is al best een pittige maand, december, en dan laad ik dit projectje nog bij in mijn kar? Wat als we dit niet gebolwerkt krijgen en mensen staan voor onze deur maar onze soepen zijn niet klaar?! Ik voel de vlammen van de soephel al aan mijn tenen branden. Faalangst.

IMG_6075

We doen het toch gewoon. 50 liters soep koken, 6 verschillende recepten, voor ieder wat wils. Klassiek, origineel, halal, vegi, met en zonder balletjes. Een buurvrouw schiet ter hulp en kookt een extra ketel. Een andere leent ons haar magnifieke kookpot. Een collega leent ons een indrukwekkende collectie dozen en potten (en versleept die eerst het halve land door). Familie springt bij met NOG meer potten en pannen. Ik heb nog nooit zoveel plastic doosjes bij elkaar gezien. We vullen ze bijna allemaal.

IMG_6073

Eén dag lang is ons huis een kiekenkot.  Er komen mensen langs die in onze buurt wonen en die ik toch niet ken. Nieuwe ontmoetingen. Er lopen buren en vrienden binnen en vrienden van de kinderen en hun vrienden. Familie komt langs. De hele dag lang, tot ’s avonds laat scheppen we soepjes uit, vegen we potten schoon,  delen we balletjes en knuffels uit.

***

The day after. We zitten nog op een high. Wat maakt dat we hier zo gelukkig van werden?

  • Er is het goede doel an sich natuurlijk. Zoveel mensen in dit land komen zoveel tekort, en zoveel mensen hebben zoveel teveel (spullen) dat ze er ongelukkig van worden. Dit klopt niet en het voelt goed dat ook luidop te zeggen en er iets aan te kunnen en mogen doen. (Ik kan het niet laten: denk er ook aan als je over tig-tijd weer in het stemhokje staat.)
  • Iets kunnen doen voor een ander is een mega-geluksbevorderaar. Vrijwilligerswerk maakt gelukkig. Dat zeg ik en zij en zij ook.
  • Het was geweldig fijn om met z’n tweetjes zo’n projectje aan te pakken: nadenken over onze aanpak, het organiseren, het uitrollen, zelfs het opkuisen. (Over dat feestje dat we recent organiseerden, schrijf ik nog, beloofd.)
  • Het lukte gewoon! Zoveel mensen maakten een uurtje vrij in hun drukke weekendagenda om langs te komen voor hun soepje. Vele stuurden ons achteraf nog superlieve berichtjes ook. Dat de mini’s enthousiast waren over de balletjes en de soep. Dat de goulash-soep top was en of we die nog blijven verkopen. Dat aardpeersoep een smakelijke ontdekking was. Dat ze het geweldig vonden dat wij  dit hadden georganiseerd.
  • De cijfertjes ook. € 100 eigen investering x 30 uren tijd = €600 storten op rekening van http://www.samentegenarmoede.be.
  • De bereidwilligheid van mensen om ons te helpen deze klus te klaren, was h-a-r-t-v-e-r-w-a-r-m-e-n-d. Niet alleen kregen we hulp uit ons netwerk (zie boven), maar ook handelaars deden een duit in het zakje:  de Wikke met stip op top, maar ook slager Rondou die ons korting gaf en erbovenop nog een ENORM stuk salami (‘voor het aperitief’), Colruytgerant Dirk die alle tomatenblikken gratis meegaf, de take-away Chinees die soeppotjes doneerde.

Ja, het deed iets met ons. Te voelen dat er zoveel mensen gul geven (potten, geld, tijd en al het andere), omdat je het hen vraagt en omdat ze het hart op de juiste plek hebben zitten. Heel erg Kerst-ig voelt dat.

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s