Haarverlies #Willy

Een langharige hond heeft behalve dat hij hond is, nog een nadeel: hij heeft lang haar. Dat valt uit, in vlokken. Het sluipt vervolgens geruisloos  en volstrekt ongemerkt door het huis, verzamelt zich als een bataljon soldaten, klit aan elkaar en kruipt in kleine hoeken en onder lage kasten en groeit daar aan. Elke donderdagochtend decimeert de poetsvrouw deze troepen, en dan begint het proces van vooraf aan.

de knip

Daarom plukken wij deze hond een paar keer per jaar. Soms met professionele hulp. Soms doen we het zelf. We doen er een week over om alle flanken, holtes en poten aan te snijden.

De eerste paar knippen ondergaat hij  gewillig.  Dan valt zijn euro. Hij probeert op alle manieren zijn lijf aan de schaar te onttrekken, wringt tegen, gromt, knort, pruttelt en loopt weg. Vervolgens spreken we hem vermanend toe en geeft hij blijk van goede wil door schoorvoetend weer te gaan zitten, maar dan wel NET buiten de reikwijdte van arm-verlengd-met-schaar.

De volgende fase is omkoperij. In ruil voor een snoepje of zes krijgen we er nog wat plukken af. Dan is de rek eruit.

Hij loopt er een week of wat bij als een landloper. Linkerhelft kort geknipt, rechterhelft lange manen. Eén voorpoot ontdaan van alle fluf, drie harige vikingpoten. Onvoorstelbaar hoeveel haar er aan zo’n poot hangt. Je knipt één pluk weg en drie nieuwe haarnestjes vallen open.  Zijn haar heeft haar.

gevoelige zones

Er zijn probleemgebieden die bijzondere moed en doorzettingsvermogen vergen van de knippers. De staart, om te beginnen. Het beest krijgt vreemde rugtrillingen wanneer die haren worden getrimd. Het gebied onder de staart dan. Daar wil geen mens komen, wij dus zeker niet en dat is aan de lokale groei te zien. Met zijn en onze ogen half dicht geknepen hebben we er toch wat gras gemaaid.

Pièce de résistance is waar het fluitje hangt. Met de ogen dicht knippen is geen optie wegens gebeurlijke ongevallen. De hond geeft aan – met al zijn voortandjes bloot- dat wat er nu nog hangt, echt wel behouden moet blijven. Een paar iiiiiiiiiiieeeeeooooeeeeejjjjjs later vegen hond en eigenaar hun zweetparels af.

De volgende keer komt de trimster.

 

 

Advertenties

7 comments

 1. Wij hebben een kat, die hoeft gelukkig niet getrimd te worden. Hoewel de dierenarts soms haar achterste trimt omdat er anders vanalles aan blijft bengelen – zeer elegant toch die beesten. Maar het haarbataljon kennen wij als katteneigenaars ook, over een maand is ’t weer van da…

  Liked by 1 persoon

 2. Hier sedert gisteren een kanarie, met zaadverlies (morspot, echt)
  #dedochtergaatECHThetkooitjeproperhouden
  Yeah, right …
  En totaal naast de kwestie : ik ben lid geworden van Femma. Dinsdag ‘start to organise’ bijgewoond, vanavond eerste naaicafé. Me happy!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s