Hoe je in 2 uurtjes een pussyhat maakt en waarom

Heb je deze week twee uurtjes tijd en zin in een creatief projectje voor een goed doel? Dan moet je nu absoluut verder lezen. Ik roep je op om – net als ik-  mee te doen aan het #pussyhat project.

Het pussyhat project

Het pussy hat project is een Amerikaans initiatief met twee doelen: (1)het wil de deelnemers aan een protestvrouwenmars in Washington DC op 21 januari aanstaande uitrusten met een zelfde roze muts, om extra goed op te vallen en (2) het wil alle vrouwen die er niet bij kunnen zijn op die vrouwenmars maar de bescherming van vrouwenrechten superbelangrijk vinden, een kans geven om die ferme madammen die vanuit alle hoeken van de Verenigde Staten naar DC vliegen om van hun oren te maken, te steunen.

Hoe werkt het? 

De idee is dat vrouwen overal ter wereld meehelpen om deze betogers van mutsen te voorzien. Door eenzelfde roze muts te dragen zijn ze extra goed zichtbaar (en het is doorgaans berenkoud in DC in januari). De bedoeling is dus dat je zo’n muts breit (of haakt of naait) en ze dan zo snel mogelijk verstuurt naar dit adres:

Pussy Hat Project

12033 Lake Newport Road

Reston, VA 20194

USA

Hoe brei ik zo’n muts? 

Om een muts te breien, heb je dit nodig:

  1. Een uur of twee tijd (als je geen vliegen vangt)
  2. 2 breipriemen nr. 5
  3. Roze wol, dik genoeg om met breipriemen nr.5 te breien. Dat mag een mix van restjes zijn, als het maar roze is.
  4. Een stopnaald om de muts dicht te naaien.

Dit kost je een paar uurtjes tijd om ze te maken + de tijd om, als je dat wil, een kort briefje te schrijven voor de ontvanger van je muts  +de tijd voor een tripje naar het postkantoor én ongeveer 8 euro aan zegels om je muts met het vliegtuig te versturen naar Virginia.

Je vindt de uitleg in het Engels ook hier.

Zelf breide ik een muts en dat deed ik zo: ik zetten 40 steken op met naalden nr. 5 en breide 12 cm boordsteek (2 steken recht, 2 averecht). Dan volgenden 20 cm tricot, d.w.z. een rij recht, een rij averecht, een rij recht, een rij averecht etc. Op de foto hieronder ben ik ongeveer halverwege.

img_2399

Tot slot breide ik weer 12 cm boordsteek op dezelfde manier. Dan heb je een lap die je dichtvouwt en waarvan je de zijkanten dichtnaait. Klaar is kees. Een eenvoudiger model muts bestaat volgens mij niet.

Kan je niet breien? Dan vind je hier en hier meer uitleg om een muts te haken of te naaien. He belangrijkste is dat je op eenzelfde manier te werk gaat, nl. een rechthoekige lap maakt die je in twee vouwt en dicht maakt aan de zijkanten, en wel hierom.

Waarom die naam?

Je zal zien dat deze muts als vanzelf kleine ‘oortjes’ krijgt aan de boven-zijkanten, als van een kat. Dat is precies de bedoeling!

Pussy verwijst ook naar het vrouwelijk geslacht. Je herinnert je ongetwijfeld dat D. Trump in zijn campagne opschepte over vrouwen en hoe hij ze, als machtig man, ongegeneerd in hun genitaliën greep als hij daar ‘zin’ in had. De initiatiefnemers gebruiken ‘Pussy’ hier als geuzennaam. Ze eisen respect voor vrouwen en voor vrouwenrechten van de dan nieuw ingezworen president die al meermaals heeft aangegeven het niet zo nauw te nemen met vrouwenrechten. Ze hopen hem dat met vele tienduizenden tegelijk duidelijk te maken op 21 januari, daags na de inauguratie.

De mijne is al onderweg, met een briefje erbij. Heb je tijd en klopt je feministisch hart hier wat sneller van, kruip dan in de priemen en stuur die muts deze week nog op.

Let’s do this!

 

 

 

 

 

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s