Het Knollenmysterie ontrafeld

De mysterieuze #

Een klein hashtagje (#) op Instagram in een berichtje over minimaliseren deed dit balletje rollen. ‘Knolling‘? Nog nooit van gehoord! Had ik hier bijna en weeral een parallel universum op een haar na gemist, zoals dat van de bullet journalers?

Knolling is the process of arranging related objects in parallel or 90-degree angles as a method of organization. Vrij vertaald: knollers (#winnaarvandeprijsvanhetknulligstewoord) maken er een sportje van om hun spullen parallel of in hoeken van 90° te ordenen, daar kwijlend foto’s van te trekken en die op sociale media te posten, voor andere mensen met diezelfde afwijking. Met een foto erbij wordt dit zoveel duidelijker.

knolling-1

Ik stel me dit dan als volgt voor: de keuken is toe aan wat opruimwerk, maar en cours de route neemt De Godin van De Kunst je op sleeptouw en liggen ineens alle peren, paddenstoelen en noten in een perfect gearrangeerd evenwicht op een blauw papiertje naar de camera te kijken.

Wie is die Knoll?

Knolling verwijst naar een dame, Florence Knoll  (1917- ), die naam en faam maakte met het ontwerpen van hoekige, minimalistische meubels, interieurs en kantoorruimtes.

florence-knoll-bassett
Foto: Ray Fisher

Nu even opletten: de concièrge van Frank Gehry (ik bespaar je voor de gemakkelijkheid zijn Pools klinkende naam), de fenomenale architect wiens werk je hier kan bewonderen en die een tijdje voor het bedrijf van Florence Knoll werkte, legde elke avond het gereedschap van die fenomenale Frank altijd overzichtelijk en in rechte lijnen en hoeken op zijn werktafel terug. De man noemde dat ‘knolling’. Tom Sachs, een Amerikaanse beeldhouwer, ging erop door en maakte dit filmpje om je op weg te zetten.  Ursus Wehrli, een Oostenrijkse kunstenaar, creëerde er een nieuwe kunstvorm mee: the art of tidying up. Hier krijg ik weke benen van, echt waar.

Daarom, lieve lezer, deze warme uitnodiging: wanneer je een opruimproject aanpakt, pak er die camera of smartphone even bij, schik en herschik, op kleur, grootte en formaat, in parallelle en rechthoekige schikking en schiet er een schoon plaatje van, met #Knolling erbij, in deze FB-groep. Dit is een gesloten groep, dus we kunnen er veilig praten over onze vreemde afwijkingen.

 

Advertenties

5 comments

    • Beste Sofie, ik snap je helemaal, het is een wat vreemde bezigheid(stherapie) en toch trekt ze, op de een of andere manier. Het plezier van structuur en overzicht? Geven rechte lijnen een mens op de een of andere manier een goed gevoel? Ik ben er ook niet uit.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s