Tijd met een roze strik errond

Ik ontmoette Haar de eerste keer in een hippe bar in de buurt. Een knappe, jonge vrouw, netjes uitgedost, hoog opgeleid, welbespraakt en zeer verstandig. Een paar cappuccino’s later kende ik de rode draden van Haar verhaal. Alleenstaande mama met een paar heel jonge kinderen, een drukke en veeleisende baan, en te weinig centen om fijn mee rond te komen. Is een nest kleine kinderen opvoeden al geen kattenpis, dan zeker niet als je zowat alle zorg en zorgen alleen moet dragen.

We hielden contact, op allerlei manieren. Een wandelingetje hier, een paar mailtjes daar, een theetje tussendoor.

Toen kwam Femma met een geweldig ideetje op de proppen (ik heb uiterst creatieve en geëngageerde collega’s). Waarom de arbeidstijd van haar beroepskrachten op deze schrikkeldag van dit jaar niet besteden aan zorgarbeid, zo belangrijk en tegelijk zo ondergewaardeerd?

Zo gezegd, zo gedaan. Mijn collega’s vlogen uit naar vluchtelingencentra, kinderopvang en en rusthuizen.Ik vroeg Haar of ze dat zag zitten, een namiddagje hulp en zorg. Ja, zei ze. En er volgde een lange lijst van to do’s, niets van levensbelang, dus altijd opzij geschoven voor de dagelijkse noden van eten, was en plas. De hoogste prioriteit: een beetje orde scheppen in het speelgoed van de kinderen. My cup of tea.

Dus togen we naar de IKEA, kochten na veel overwegen een Trofastkastje met veel handige bakken erin, zetten dat in elkaar, kapten bakken vol autootjes, diertjes, speelgsms, balletjes, playmobil, legoblokjes, duploblokjes, treinsporen en tutti quanti op een grote hoop en begonnen te sorteren.IMG_1144

Drie uren later was de klus geklaard. En ontdekten de kindjes weer heel wat nieuws in hun grote verzameling.

IMG_1148

Het grootste cadeau was voor de opruimers, zo bleek achteraf. Een enthousiaste zoon kwam later die avond een bezoekster tegemoet: ‘Kom kijken, kom kijken, er is iets geweldigs gebeurd! Al ons speelgoed is opgeruimd!

 

 

 

 

 

 

Advertenties

14 comments

 1. Schitterend initiatief van Femma om de schrikkeldag zo in te vullen. Iedere werknemer zou eigenlijk elk jaar van zijn werkgever de kans moeten krijgen om zich op zo’n manier nuttig te maken. Helaas, dromen en daden…
  Heel mooie column van jou ook in het Femma magazine, Eva. Het hélé Femma magazine is trouwens een schot in de roos deze maand.

  Like

  • Dankjewel! Er is zoveel hulp nodig, overal. Mensen hossen maar van het ene naar het andere… Er is ook veel nood aan tips over hoe dat allemaal georganiseerd te krijgen, de job, gecombineerd met zorg voor de kinderen, het huishouden en liefst nog wat tijd voor zichzelf. Ik gaf er gisteren een toelichting over: over opruimen, organiseren en rust. Veel belangstelling voor en volgens de organisator ‘een gat in de markt’.

   Like

 2. Wat leuk dat je dat gedaan hebt voor haar! Goede actie van Femma… Hoe meer ik over Femma te weten kom, hoe meer ik overtuigd ben dat daar een clubje erg bijzondere mensen samen werkt aan iets goeds! Straks even ontspannen met het nieuwe Femma-magazine…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s