10 verrassende tips over hoe opruimen

Marie Kondo, de Japanse opperpriesteres van de OpruimKunst, heeft een nieuw boek uit: Spark Joy! Ongeveer een jaar geleden kwam haar eerste boek hier uit. Daarin spitte ze vooral het waarom van opruimen uit. In haar tweede boek zoomt ze in op hoe je dit best aanpakt.

 • Hoe organiseer je het aanrecht in je keuken?
 • Hoe vouw je je beha’s best op?
 • Wat te doen met de dozen vol oude foto’s?
 • En met je garantiebewijzen?
 • De knuffels van  je kids?

Waarom zou je dit doen? Vooral omdat een opgeruimd huis je rust en tijd brengt, dixit Kondo. Alles heeft een vaste plaats. Wat waardevol is, krijgt een thuis. Orde zorgt voor harmonie. Gedaan met dat vervelende zoeken naar de schaar, je sleutels, het juiste deksel van die Tupperwaredoos. En het goeie nieuws is dat het opruimen zelf ook al dikke fun wordt.

 1. De essentie is simpel. Welke spullen wil je houden? Welke dingen maken je echt blij? Welke zijn vooral een bron van ergernis of van tijdverspilling?  (Wist je dat een doorsnee mens gemiddeld een half uur per dag besteedt aan het zoeken naar spullen?) Deze tip werkt echt. Wanneer er een stapel boeken voor je neus ligt, is het een pak makkelijker om er die uit te halen die je absoluut wil houden, dan om uit te kiezen welke je wil lossen. Simpel maar zeer effectief.
 2. Tweede vraag: hoeveel bergruimte heb je nodig voor die spullen die je wil houden? Kondo zegt: ga er maar van uit dat de bergruimte die je hebt, volstaat. Vul die voor maximum 90%. Dan heb je altijd plek voor een extraatje.
 3. Essentieel is dat je opruimt volgens een vaste volgorde van categorieën. En je begint met je kleding, liefst wat je het dichtst bij je hart draagt. Lees: T-shirts, truien, topjes. Klinkt dit zweverig? Naturlijk, maar Kondo wil je zo leren te voelen wat een kledingstuk met je doet. Dat ‘voelen’ moet je leren, volgens Marie, om het later toe te passen om moeilijkere categorieën.
 4. Opruimen is volgens Kondo ook de kunst van het opvouwen onder de knie krijgen. Correct opvouwen en stapelen is belangrijk voor het overzicht in je kasten, maar het dient ook om die spullen die je wil houden, het respect te geven dat ze verdienen. 72811658068c080e_4229-w400-h560-b1-p0--home-designNee nu sokken. Ze in een bolletje rollen is heiligschennis, zegt Kondo. Geen sok verdient zo’n behandeling. Een setje sokken vouw je op en zet je rechtop.  Hieronder zie je mijn doos zwaar mishandelde sokken. IMG_0814Met de vouwinstructies van Kondo erbij werd het vervolgens dit. IMG_0815
 5. Uiteindelijk kwam ik hier uit. Best wel tevreden met dit resultaat. En het is fijn vooruitzicht om mijn sokken voortaan’s nachts tevreden te horen spinnen. IMG_0816Opruimen lukt volgens Kondo het best als je vouwt én rechtop zet. Zo heb je een goed overzicht. En inderdaad, hoe vreemd het ook klinkt op het eerste gezicht, ik zie nu veel beter hoeveel sokken ik heb en ik welke kleur. En ik paste dit ook al toe op mijn voorraad dekbedovertrekken, hoeslakens, pyama’s etc. Het werkt.
 6. Na de kleding komt de lakmoesproef van het voelen: welke boeken laat je los? Volgens Kondo mogen in je boekenrek alleen die boeken staan die je persoonlijke Hall of Fame zijn. Alle andere boeken zijn leeservaringen geweest die je met gerust gemoed kan lossen. ze kunnen andere mensen inspireren in plaats van stof te verzamelen op het rek. Tot slot even checken of je verzameling boekentitels weerspiegelen wie jij wil zijn? Hetzelfde geldt voor tijdschriften, die een nog kortlopender hoogseizoen horen te hebben.
 7. Wat vind je van deze tip? Alle papierwerk mag weg! Woehoe! Weg met die stapel mappen! Op een paar dingen na (zoals contracten) kan je zowat alles digitaal bewaren of online vinden.
 8. Doe iets met de mooie spullen die je hebt.  Gebruik ze. Maak met al je mooiste lapjes stof mooie opbergzakjes. Gebruik het prachtige papier dat je bewaard hebt om je keukenkastjes mooier te maken. Smeer je lijf dagelijks in met alle crèmes die je perse wil bewaren. Gebruik dat mooie servies. Bref: zorg ervoor dat je je omringt met wat je mooi en fijn vindt. Stop het niet weg.
 9. Hoe ruim je knuffels op zonder je hart te breken? Kondo: plak een papiertje over de ogen en kies dan. Het lukt nooit als ze je aankijken.
 10. Oké, ik heb het door, maar hoe krijg ik mijn huisgenoten zover?  Er is geen manier om hen aan het opruimen te krijgen, zegt Kondo, tenzij ze dat zelf willen. Frustratie daarover reageer je het beste af door eens grondig schoon te maken. Dat zuivert de geest. Als alles netjes is en fris, voel jij je alvast een pak beter. En die huisgenoten zullen langzaamaan wel besmet raken met je opruimvirus.

Een geruststellende gedachte voor wie de wanhoop al in tussen de tenen voelt zitten bij de gedachte aan een schoonmaakstorm à la Japonaise: de God van het Opruimen is altijd aan je zijde. Hij laat niemand in de steek, zelfs niet diegenen die niet in zichzelf geloven.  Ook wanneer je huis er, in het midden van dit opruimproces, uitziet als door een windhoos getroffen.

 

 

Advertenties

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s