6 DIY-voederbakjes om veel vogels te lokken

Gisteren slaakte ik een luide gil, zeer tot verontrusting mijner kroost. Er zaten twee pimpelmeesjes op mijn terras! Ze zagen er nog mals in het vlees uit, maar ik zie het toch als een veeg teken: tijd voor de voederpret!

Belangrijk is wel dat je voor jezelf uitklaart welke vogels je wil lokken. Zelf discrimineer ik op dit front uit volle overtuiging. Liever geen duiven op mijn terras. Niets in se tegen duiven (hoor: de ware racist spreekt) maar ze zijn verdomd zo intolerant. Eerst bezorgen ze mijn gevoelige meesjes een hartverzakking door bij voorkeur in sets van 3 aan te vliegen. Vervolgens maaien ze vol overgave en met veel gemors mijn zaadjes en pitten elke mogelijke richting uit en vervolgens zetten ze hun vertering in op een goed zichtbare plek, terwijl mijn meesjes in de bomen zitten te bibberen.

Meesjes daarentegen zijn echte vliegkunstenaars. Ze kunnen zijdelings aanvliegen, zich vasthechten, lustig pikken – ook ondersteboven overigens – en vervolgens weer vertrekken. Verrukkelijk om naar te kijken. Roodborstjes en musjes zijn ook leuk, maar niet zo’n doorgewinterde piloten.

De leukste, origineelste, vrolijkste voederbakjes maak je gewoon zelf.

Het tweede leven van een theepot
Up-Cycled-Bird-Houses-Feeders-and-Baths2

Niet helemaal zeker of deze roodborst het begrepen heeft (geen vogel zo snugger als de mees, ik zeg het je) maar zo’n theepotkan je, wanneer het deksel op de grond in zoveel stukjes is gevallen (grmbl), prima vullen met zaadjes en pitjes. Ophangen met een touw of een haak en klaar is kees.

The after life van je wc-rol
Toilet_Roll_Bird_Feeder-300x449

Iets arbeidintensiever, maar in grote hoeveelheden tegelijk maakbaar (zeker in deze tijden van buikgriep). Je rolt dit rolletje door pindakaas en dan door de zaadjes. Lintje erdoor en ophangen. Kan ook met een huishoudrol. Waarschuwing: als het fel waait, gaan mezen en rollen ook hevig te keer. Ik word daar dan een beetje zeeziek van.

Variant voor wanneer je iets meer tijd hebt
948
Heel eenvoudig te maken in een lang novemberweekend en vorm te geven volgens eigen fantasie: uit een frisdrankfles snijd je een voedergat. Vervolgens de fles beschilderen met een restje verf voor buiten (met waterverf komt dit niet goed, ervaringsdeskundige spreekt), stokje in steken, fles versieren zoals je wil en vullen met zaadjes en pitjes. Gemakkelijk op te hangen meteen touw in een boom bijvoorbeeld.

Luie variant op hetzelfde idee
images
De kunst is hier vooral de gaatjes net groot genoeg te maken zodat de bevoorrading verzekerd blijft, maar niet te groot zodat je fles niet meteen leeg loopt. En die lepels ben je kwijt voor de keuken. Tip: koop er een paar in de kringwinkel.

Voor wolfreaks
20b5d7c45d4687580fc5215a2743f4f4
Deze zakjes zijn gehaakt en hier gevuld met pindanootjes maar je kan er allerhande dingen in proppen die vogels lekker vinden. Starten met een ketting van een viertal lossen, dichtmaken met een halve vaste, vervolgens een paar rondjes vasten haken, telkens 2 per steek. En dan ga je voor de lusjes. Die maak je zo: zes kettingsteken, een vaste in de vierde steek, zes kettingsteken enzovoort. Wanneer je zakje groot genoeg is, vul je het, dan rijg je er een touwtje door en dan ophangen.

Voor vogels in Oud-Heverlee, Brasschaat, Knokke-Heist en St. Martens-Latem
7e977c2cfcd5fb00973efbe6a2aff3ca
Haal een paar fancy kopjes uit de kringloopwinkel, eventueel met bijpassend schoteltje. Lijm ze aan elkaar met een machtige lijm, laat je drogen en vul je met zaadjes. Gebruik je hangende kopjes,dan laat je de zaadjes en pitjes eerst stollen in vet, rechtstreeks in het kopje.

Laat me weten of ze enthousiast zijn!

Advertenties

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s