Klein vogelplezier

Vandaag overviel me ‘het herfstgevoel’. Fikse windvlagen, donkere en dreigende wolken, rond waaiende blaadjes overal, af en toe een reepje zon. Weer waarvan je je afvraagt: hang ik die was buiten of niet? Voor hetzelfde geld moet je 10 minuten later naar buiten hossen om ‘m snel snel weer af te halen. Zo’n weer.
Dus heb ik mijn zomerkleren opgeborgen. Met spijt. Zoveel kleurige, fleurige rokjes en schoenen die weer een half jaar de kast in moeten. Van etalages kijken word ik somber deze dagen. Overal beigen, bruinen, grijzen en zwarten. Waarom is dat zo? De tijd dat we schutkleuren moeten dragen, lijkt al even voorbij. Waarom doen we dat dan toch, maandenlang die sombere kleuren dragen? Wanneer autorijden niet meer kan zonder een kwartiertje schrapen met verkleumde vingers, het winteruur de dag afklopt om 5 uur in de namiddag en mist mijn astmalongen op de proef stelt, heb ik net extra veel kleur en vrolijkheid nodig.

8c6e164b0c693d7c31065cac39adb9ba

Vogels voeren is zo’n klein feest van vrolijkheid in de herfst. Wat een plezier om die kleine trippers te observeren! Meesjes, borstjes en musjes komen voorzichtig aangevlogen, de eerste dagen nog wat aarzelend, maar al snel recht op doel. (Tenzij er een dikke duif zit natuurlijk.) Fladderend en huppelend en trippelend werken ze zowat alles naar binnen wat ik klaar zet, leg en hang. Hoe meer voedersystemen, hoe meer vreugde. De enigen die iets minder enthousiast zijn over mama’s hobby, zijn de kids. Want als er een pimpelmeesje klaar staat om de zwierende netjes vol lekkers te bepotelen, dan krijgen de koters onmiddellijk en dwingend bevel tot volstrekte stil-stand , waarna het ontbijt zich in alle rust voltrekt. Ik kirrend van plezier over de vogeltjes, mijn gebroed in grommende stilte het ontbijt opslurpend. Ieder diertje zijn pleziertje.

dierendag, 4, oktober, kind, dreumes, peuter, kleuter, baby, knutselen, zelf, maken, verven, blik, blikjes, vogels, vogelvoer, winter, herfst, voeren, zaad, vogelzaad, vogelhuisje, vogelvoederhuisje, diy, musjes, koolmezen, koolmees, roodborstje, merel, s
Stelregels voor de vogelvoederkunst vind je op de site van Natuurpunt:http://www.natuurpunt.be/nl/hoe-en-wanneer-voeder-je-vogels_640.aspx. Hieronder zes tips.
# de beste eerst: voederen mag altijd, het hele jaar lang. (Waar heb ik zo lang op gewacht?) Nodig is het pas als het vriest of sneeuwt;
# je voedert best ’s ochtends en in de late namiddag;
# zet bij het voer altijd een kommetje vers water, maar zonder zout erin!
# van margarine en boter krijgen ze vliegende diarree. Echt waar.
# zorg dat je vogelvoer niet bevriest en hou het proper. Wij eten ook graag van een propere tafel;
# pas het menu aan je gasten aan. Ze hebben niet allemaal dezelfde smaak en dezelfde vliegkunsten . Meesjes hangen vrolijk te zwier-eten aan vetbollen en voederbuizen met pinda’s, vogelzaad, zonnebloempitten. Musjes houden van etensresten, bruin brood en zonnebloempitten maar scharrelen op de grond. Roodborstjes houden van bessen, maden- en larvenpuree. Ze moeten er al trippelend aan geraken.

Hoe maak je met heel weinig middelen een hoogst origineel voedersysteem? Volgende keer veel tips and tricks.
Zelf al een voederkastje gemaakt? Wat werkt volgens jou het beste?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s